Tento blog je opuštěn a přežívá pouze záloha. Většina informací zde je nejspíše zastaralých.

Elektronická média nám dala zajímavou možnost - komputace lidských životů. Jakkoliv složitě vypadající chaos je jen komplexní systém. Lidská společnost je právě takový komplexní systém. Už nějakou dobu víme, že není zase tak jednoduché ji ovládat - teorie magické střely prostě nefunguje. Podprahová reklama nefunguje. Hypnóza nefunguje. Illumináti nás neovládají. Jsme vázáni na mnohem komplikovanější a komplexnější vztahy se světem. Sami je nechápeme, protože žijeme v rozštěpených realitách a filtračních bublinách.

brainwave self hypnosis

Human dynamics lab nás přesvědčuje, že můžeme pomocí reality mining předvídat pohyb lidí. Nautilus nás přesvědčuje, že můžeme předvídat sociální změny a důležité události - samozřejmě kromě černých labutí. Nautilus není jediný počítač svého druhu - ten krásný hypotetický model, kdy lidstvo něco očekává… zkrátka podmíněná věštba.

#Occupy

Když se zaposloucháte do zpráv o Arabském jaru a hnutích jako Occupy Wall Street nebo Take the square, uslyšíte, jak při organizaci protestů pomohla sociální média. Kyber-optimismus 80. a 90. let (o opravdové demokracii, lepším životě apod.) už je pryč - ale sociální média se stále považují za něco vyloženě přínosného pro utlačované občany.

[caption id=”attachment_1247” align=”aligncenter” width=”570” caption=”#OWS”]#OWS[/caption]

Podle kritiků takového přístupu ((jako Evgeny Morozov a jeho The Net Delusion)) můžou být sociální média používána jak protestujícími tak vládou. V dlouhodobém měřítku jsou sociální média pro protivládní protesty zdrcující zbraní v rukou státu.

Když počítač krmený novinami, tweety, blogy a statusy odhadne možnost občanské nespokojenosti v určité oblasti ((sociální, odborné nebo geografické)), může:

  1. Odlákat pozornost á la Wag the Dog

  2. Zjistit možné vůdce_ (influencery - jasné uplatnění něčeho jako Klout)_ na veřejné mínění - klidně i rychleji, než to zjistí oni sami. Následně tyto lidi zaměstnat například pomocí IRS_, _povýšením atd.

  3. Dále může pomocí kontroly DNS (SOPA) zpomalit nebo úplně znepřístupnit weby, které nespokojení používají jako zdroje informací. Zároveň také sledovat kdo má o tato témata zájem.

Už dnes Google filtruje některé výsledky. Je dost možné, že i Twitter filtruje některé #tagy - jak se ukázalo při OWS i kauze WikiLeaks. O Facebooku, kde se protestující často organizují ani nemluvě.

V budoucnosti nebude mít policie žádné demonstrace na rozhánění. Naše životy jsou počitatelné entity. Pojišťovny to ví dlouho.

Vize?
Revoluce spouštěné počítačem.