Tento blog je opuštěn a přežívá pouze záloha. Většina informací zde je nejspíše zastaralých.

SOPA je pojem, který dnes nepotřebuje vysvětlování. Je to přece tak snadné: se zavedením cenzury okamžitě ukončí svůj byznys desítky webů. Skončí také #occupy protesty. Audieu řekne také svobodný přístup k informacím.

Internet bude rázem hloupé a státem kontrolované místo a všichni se zvedneme od počítačů a půjdeme sledovat televizi.

SOPA postaví před uživatele překážku. A hackeři vznikají z konfliktu. Pokud víte, jak SOPA funguje, je vám jasné, že to s cenzurou nebude tak žhavé. Obejít DNS cenzuru není nemožné. Dokonce to k tomu vybízí. Mnoho uživatelů bude chtít mít přístup k cenzurovaným webům. Při řešení problému se poprvé setkají s IP adresou, DNS serverem a možná začnou více chápat jak funguje samotný internet.

Zároveň to bude protistátní odboj. Pokud se v roce 2011 hacktivismus dostal do rozlišovacích schopností masových médií, v post-SOPA éře roku 2012 by hacktivismus byl velmi silným nástrojem. Základna lidí, kteří ho okusili by byla mnohem větší - oni přece také bojovali proti opresivnímu režimu, který chce kontrolovat jejich životy.

SOPA je anarchistův sen. Pokud státní moc kontroluje/umrtvuje lidi pomocí pasivní zábavy - SOPA je protistátní zákon, který lidi vytrhne z pasivity a donutí je hledat zábavu lehce za oponou. Lidé budou přímo konfrontování se státní mocí v oblasti, kde by to nečekali - digitální zábava.

SOPA by mohl být jedním z nejzajímavějších zvratů pro kyberprostor. Zvýšení gramotnosti. Hacktivismus jako regulérní nástroj. A hackerská etika, kterou budou moct uživatelé objevovat.

Vznik alternativních sítí. Nový pohled na digitální obsah. A weby, které budou mít mnohem reálněji v rukou geopolitickou moc.

Říkám ano Velkému bratrovi, protože jen tak mu budeme moct ukázat co si o něm myslíme.

Každá akce vyvolá reakci.